Rundade Balkongglas - Drifts- & Underhålls-instruktioner

Under Mars månad 2024 avslutade Skanska/Fasadsystem balkongglas-projektet för hus A och har nu påbörjat arbetet med att färdigställa hus B.

Hus A har på samtliga våningsplan erhållit nya "matta balkongglas" samt för 23 av de totalt 45 lägenheterna så har även de rundade balkongerna i de 3 hörnen erhållit en ny "inglasad/rundad balkongglas-design" med 5 stycken glasdörrar.

Med denna information från styrelsen vill vi informera bostadsrättshavarna om ansvaret för ett bra underhåll av föreningens nya installerade balkongglas. Det är inte föreningens ansvar att underhålla husets alla balkongglas utan det är bostadsrättshavarna som var och en underhåller de balkongglas som finns i anslutning till respektive balkongutrymme såväl kortsiktigt som på lång sikt. 

  • Som bilaga finns Drifts- & Underhålls-instruktioner från Skanska/Fasadsystem, med speciellt fokus på den nya "inglasade/rundade balkongglas-designen". Ytterligare information om kostnader för respektive glasdörr etc. kommer att publiceras inom kort. 

Drifts- och Underhålls-instruktioner generellt:

  • Alla balkongglas "matta och/eller klara/genomskinliga" är tillverkade för minimalt underhåll och kräver rengöring endast ett par gånger per år. OBS! Vid dessa tillfällen använd inga starka rengöringsmedel, endast vatten och diskmedel rekommenderas.

Drifts- och Underhålls-instruktioner för "ny rundad balkongglas-design":

  • De nya glasdörrarna får endast öppnas i samband med renhållning/fönsterputs.
  • Glasdörrarna får ej öppnas samtidigt (dvs två eller flera glasdörrar samtidigt på en gång) utan respektive glasdörr skall öppnas/låsas upp separat inför varje renhållning/fönsterputs och skall därefter stängas/låsas. 
  • Respektive glasdörr har en övre och en undre skruv med "svart knopp/hatt".
    • För att öppna en glasdörr skruvas den "övre svarta knoppen/hatten" lös först och därefter skruvas den "undre svarta knoppen/hatten" lös. Därefter går det att öppna glasdörren försiktigt.
    • Skruv-knoppen/-hatten sitter alltid fast i glasdörren, och kan ej ramla av om vi jämför med Balco-systemet för de raka öppningsbara glasen.
    • För att stänga/låsa fast en glasdörr har vi det omvända förfarandet, dvs börja med att låsa/skruva fast den "undre svarta knoppen/hatten" och därefter den "övre svarta knoppen/hatten".
  • Det är mycket viktigt att efter varje renhållning/fönsterputs att kontrollera att låsmekanismen är bra åtdragen.   
  • All annan öppning och användning av dörrarna sker på bostadsrättshavarens egen risk/ansvar och ej på föreningens risk/ansvar. Det vill säga skulle en olycka/skada inträffa i samband med annan öppning och användning så blir bostadsrättshavaren ansvarig för att hantera uppkomna kostnader för att åtgärda skadan.  

 

Med Vänlig Hälsning

Styrelsen